HTML

sukkker: nagyot üt a madár

2011.01.12. 16:25 sukkker

óóóóó

ha túl nagyra nőne véletlenül

egy madár

bármelyik

és nagyobbra mondjuk sokkal mint egy gólya

 

kevésbé jó lenne

 

mert ha repülés közben

érné a vég leesne

óriási zuhanósebességet

feltételezve

 

amihez ugye nem fér kétség

 

hiszen egy hatalmas madár a téma

és ha egy emberre esne

annyi lenne annak

még ma

Több |

10 komment

Címkék: balaton vers repülés állat lófasz költészet madár sóska balta kreatív online fűz bükk fenyő

A bejegyzés trackback címe:

https://szarversek.blog.hu/api/trackback/id/tr902579207

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HúszTíz 2011.01.12. 17:48:00

Hát ez egészen egyszerűen fantasztikus.

Nándusz 2011.01.12. 18:19:13

Fenomenális!
Egyszer mellém is lepottyant egy gólya. A karjaimban lehelte ki lelkét a szegény pára, úgyhogy totálisan megfogott a vers. Újból átéltem ezt a régmúltba veszett, súlyos traumát!

fran7 2011.01.12. 19:26:45

Nem értitek a verset. Két olvasati lehetőség is van. 1. A madár jelzi az SZDSZ-t, ami túlnőtte magát és ezzel és kimúlásával fenyegeti azon embereket értelmiségeket, akik tőle várták a megélhetést, útmutatást az életükbe, most csak a veszély fenyegeti őket, amit egy hulla jelez a versben. Egy madártetem, ami bevonja az olvasatba, a római civilizációkat, a váteszeket, tehát ez egy posztmodern műalkotás.
2. a madár jelzi a hatalmat, ami túlnő minden határon, s ezzel fenyegeti az ént nem csak puszta létével, hanem a pusztulásával is.

Don Luigi de Berakó 2011.01.12. 20:29:46

Na kérem, ez a gólya semmiképpen nem jelez pártpolitikai kötődést, sőt, egyáltlán nincs politikai töltete az én olvasatomban. Maga a költemény, már tagolásának nagyszerű egyediségével is - mellyel nem csak a léleknek, de a szemnek is táplálékot kínál - jelzi az utat a jelenen alapuló, ám a vágyak reneszánsz világába mutató líra elmélkedéssel kikövezett, szökőkutas terére. Tartalmával még inkább jelzi szmogos mostunkban ragadt reneszánsz emberének vágyakozását és várakozását, egyben félelmeit is a szerelem utáni örök témával, a légbe vágyódással kapcsolatban.

Vendelin 2011.01.12. 20:29:57

@fran7: sajnos te is félreértetted. A gólyánál nagyobb madár egyértelműen a turul, és arról szól, hogy ha veszni hagynánk ősi értékeinket, az az egész nemzetet a végromlásba döntené. Természetesen a második réteg pedig magáról a gólyáról szól, aki a babákat hozza, és a nemzet gyarapodásának fontosságára hívja fel a figyelmet.
A harmadik réteg maga a "még ma" kifejezés, és azt jelenti, hogy holnap itt a világ vége, ezért amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.01.13. 08:09:05

@Vendelin: nem nem itt nem errol van szo
ott a "ha" es az "egy madar"
tehat peldaul ha egy vereb ketszer akkorara none mintegy golya, akkor tulsulyos lenne
ezert eri repules kozben a veg
koleszterin stb.
ezekutan az ujabb "ha" emberre esne, tehat van esely hogy lakott teruleten kivulre iranyozna magat
ha ez nem sikerul, akkor bizony valaki a madarral egyutt elhalalozik
süti beállítások módosítása